Dil Konuşma Güçlüğü – Gecikmiş Konuşmada Ailelere Öneriler
Mart 5, 2024Akran Zorbalığı Nedir?
Mart 5, 2024
OYUN TERAPİSİ
ÇOCUK VE OYUN
Oyun , amacı eğlence olan, çocukların kendi dünyalarındaki gerçekliği dış dünyaya aktarmalarında bir araç olmakla beraber, onların dış dünya ile iletişim kurmaları, kendilerini en iyi şekilde ifade etmelerini sağlar. Çocuk, bu oyun vasıtası ile onlara kimsenin öğretemeyeceği şeyleri öğrenir.
Çocuk oyun sırasında, oyun sayesinde şu anı yeniden kontrol ederek geçmişiyle ilişki kurar. Yaşadıkları zorlukların birçoğunu oyun sürecinde ifade ederler ve oyun oynarken kendi geçmiş yaşantılarını deneyimler ve duygusal olarak boşalım yaşarlar. Çocukların her zaman yanında olan oyun, iyileşme süreçlerinde de yoldaşları olur.
Oyun, bir çocuğun ruhunda neler olduğunun tek başına serbestçe ifadesidir.
Çocuklarda Kişilik ve Benlik Gelişimi
Benliğin incelenmesini savunan ilk isim olan James ; kimliğimizle ilişkilendirdiğimiz her şeyin bir bakıma benimizin bir parçası haline geldiğini , arkadaşlarımız ve ailemiz gibi belirtmektedir. Benlik kavramı , kendine dönük ve bireyler arası davranış ve süreçleri motive eden , yorumlayan , düzenleyen ve bunlara aracılık eden zihinsel bir yapıdır. Benlik kavramının bileşenleri ise kendimizle ilişkili anılarımız , karakter özelliklerimiz , güdülerimiz , değerlerimiz ve yeteneklerimizle ilgili olan inançlarımız; en çok olmak istediğimiz ideal benlik , canlandırmayı düşündüğümüz olası benlikler, kendimizle ilgili olumlu ya da olumsuz değerlendirmemiz , diğerlerinin hakkımızda düşündükleriyle ilgili inançlarımız yer almaktadır.
İlkokul döneminde , çocuklar benlik kavramı gelişimi açısından oldukça önemli bir yapılandırma süreci yaşamaktadırlar. Bu süreçte ; kendini ve başkalarını anlama , öz yeterlilik , öz düzenleme , başarılı olma –yeterlilik duygusu kazanma , benlik saygısı ve kavramını oluşturma gibi birçok önemli kişilik ve benlik gelişimi sürecinin belirleyicisidir diyebiliriz .
Bu dönemde çocukların benlik gelişimi , benliği yapılandırma açısından önemli bir aşamada olduğu kabul edilmektedir. Yüksek benlik saygısı ve olumlu benlik kavramı çocukların iyi olma hali , ruh sağlığı , uyumu ve kişilik yapısının değerlendirilmesinde çok önemli bir özellik olarak kabul edilmektedir.
Çocuklarda benlik saygısını nasıl artırırız ?
- Sık sık olumlu geri bildirim vererek
- Koşulsuz duygusal destek ile değerli olduğunu hissettirmek
- Onaylama ve kabul edilme ihtiyacını karşılayarak
- Sosyal ilişkilerini destekleyerek
- Başarı-yeterlilik duygusu kazandırarak
- Problemleriyle başa çıkma becerilerini artırma
- Sorumluluk verme
- Olumlu öğrenme fırsatları yaratma , hata yapmasına izin verme
- Güçlü yanlarına yapabildiği şeylere odaklanma ve bunları pekiştirme
- Kendine yönelik olumlu değerlendirmelerini artıma